Ειδική έκθεση CULTURE.DIGITAL υπό την αιγίδα της Διευθύντριας Εκπαίδευσης

και Πολιτισμού του Καντονίου της Βέρνης, Cantonal Councillor Christine Häsler.

Αντιμετωπίζοντας την ιστορία

Πολιτιστική ιστορία σε διάλογο

2019 - 2021

Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης


Η έκθεση μεταφέρει την πολιτιστική και πνευματική ιστορία με μια νέα και αντισυμβατική μορφή. Διαδραστικές βιντεοπροβολές ζωντανεύουν τα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά της Συλλογής Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ψηφιακά εργαλεία όπως η αναγνώριση ομιλίας, η αναγνώριση της έκφρασης του προσώπου και η ανάλυση συναισθημάτων επιτρέπουν την άμεση συνομιλία με τα αγάλματα και τις προτομές της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Συζητούν με τους επισκέπτες της έκθεσης και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Με μια ομάδα ηθοποιών, καταγράφηκαν διαδραστικά ανακτήσιμες αλληλουχίες βίντεο και προβάλλονταν πάνω στα γλυπτά σε μια διαδικασία χαρτογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν στα αρχαία γλυπτά τη φωνή τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους και μια σύγχρονη γλώσσα. Χάρη στην ψηφιακή αναγνώριση ομιλίας, οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να απευθύνονται απευθείας στα γλυπτά και να τους κάνουν ερωτήσεις. Στις απαντήσεις τους, τα γλυπτά εξηγούν το ιστορικό τους υπόβαθρο ή τη σημασία τους στην ελληνική μυθολογία. Αλλά παίρνουν επίσης θέση σε τρέχοντα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα.


Η ιδέα αναπτύχθηκε από τους δύο καλλιτέχνες μέσων Frantiček Klossner και Marc-André Gasser και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ως πιλοτικό έργο για τη Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους Elena Mango, Josy Luginbühl και Cinzia Marti, καθώς και με μια ομάδα ηθοποιών, μακιγιέρ, εικονοληπτών, εικονογράφων και προγραμματιστών, δημιουργήθηκε μια πολύ αντισυμβατική έκθεση.


Το διεπιστημονικό πιλοτικό έργο βραβεύτηκε από το Γραφείο Πολιτισμού του Καντονίου της Βέρνης στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας CULTURE.DIGITAL και χρηματοδοτήθηκε με μια συνεισφορά ώθησης. Με τον διαγωνισμό, το Καντόνι της Βέρνης υποστηρίζει εξαιρετικά έργα που παρέχουν ευρεία πρόσβαση στον πολιτισμό με χαμηλό κατώφλι, προσφέρουν νέους τρόπους ενασχόλησης με τον πολιτισμό και καταδεικνύουν και ανοίγουν νέες προοπτικές ψηφιακής πολιτιστικής διαμεσολάβησης.


medusa-rondanini-head-of-medusa-video-art-copy-of-the-marble-relief-glyptothek-munich

Διαφορετικότητα και πολιτιστική ποικιλομορφία

Το θέμα της έκθεσης επικεντρώνεται στην εξέταση της ιστορίας του πολιτισμού και της νοοτροπίας του καθενός. Ξεκινώντας από ιστορικά σημεία αναφοράς, όπως η ελληνική μυθολογία ή η αρχαία φιλοσοφία, η έκθεση μεταφέρει επίκαιρα θέματα του παρόντος σε συνολικά 12 βιντεοεγκαταστάσεις: πολιτιστική ποικιλομορφία, κοινωνική αλλαγή, ισότητα και ζητήματα φύλου, διαπολιτισμική ικανότητα, ενηλικίωση και πολιτιστική ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και την κοινωνία.


Μορφωτική προσφορά

Η έκθεση αποτελεί επίσης μια ελκυστική νέα εκπαιδευτική προσφορά. Οι σχολικές τάξεις μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση δωρεάν. Με αυτή την ειδική έκθεση, η νέα πολυπολιτισμική γενιά εμπνέεται ειδικά από το παρελθόν της για ένα κοινό μέλλον. Με βάση την ευρωπαϊκή πολιτιστική ιστορία, αμφισβητούνται και προβληματίζονται διαφορετικές κοσμοθεωρίες, απόψεις και πρότυπα προσανατολισμού. Η έκθεση μεταφέρει αυτά τα θέματα καθώς και ζητήματα ψηφιοποίησης και της κοινωνικής αλλαγής που τα συνοδεύει. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επιπτώσεις του στην καθημερινή μας ζωή μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτές με φυσικό τρόπο. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δοκιμαστούν και να προβληματιστούν σε έναν παιχνιδιάρικο διάλογο. Με έναν εκπαιδευτικά ελκυστικό τρόπο, οξύνεται η κριτική θεώρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και προάγεται η επάρκεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Νέοι τρόποι πολιτιστικής διαμεσολάβησης

Στη διεπιστημονική αλληλεπίδραση των ανθρωπιστικών επιστημών, της βιντεοτέχνης, του δράματος, της αρχαιολογίας, της φιλοσοφίας, των διαδραστικών θεατρικών μορφών και των τελευταίων ψηφιακών τεχνολογιών, δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά ζωντανή και αντισυμβατική έκθεση. Το έργο ανοίγει εντελώς νέους τρόπους ψηφιακής πολιτιστικής διαμεσολάβησης και παρουσιάζει καινοτόμες προοπτικές για τη χρήση διαδραστικών μέσων στα μουσεία. Η αντισυμβατική χρήση της αναγνώρισης ομιλίας, της δυναμικής χαρτογράφησης βίντεο, της ανίχνευσης της έκφρασης του προσώπου και της ανάλυσης συναισθημάτων παρέχει στους επισκέπτες της έκθεσης πολλούς νέους και ασυνήθιστους τρόπους αλληλεπίδρασης και προσωπικής προσέγγισης των θεμάτων της πολιτιστικής ιστορίας.


Ευρωπαϊκό-Κοινοβούλιο-Ο-Ηρακλής-ο Έλληνας-ήρωας-σε-μια-συζήτηση-στην-αίθουσα-ολομέλειας-στις-Βρυξέλλες

Ο Ηρακλής με περικεφαλαία λιονταριού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο ηθοποιός Ben Gageik ενσαρκώνει τον Έλληνα ήρωα σε μια συζήτηση στην αίθουσα ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι συνομιλητές του είναι η βασίλισσα Νιόβη (Jasmin Kiranoglu), μια πολίτης της Αθήνας (Lisanne Hirzel) και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας (Bernhard Schneider). Η ανταλλαγή των λόγων τους αποτελείται από ένα κολάζ κειμένων του Franticek Klossner, το οποίο αποτελείται από αποσπάσματα Ελλήνων φιλοσόφων και δηλώσεις σύγχρονων πολιτικών.


Απόλλωνας-του-Μπελβεντέρε-στο-Μουσείο-του-Βατικανού-το-γλυπτό-μπορεί-να-μιλήσει-διαδραστική-βιντεοτέχνη-ψηφιακή-αναγνώριση-ομιλίας

Ο "Απόλλων του Belvedere" συνομιλεί με τους επισκέπτες της έκθεσης: η ψηφιακή αναγνώριση ομιλίας, ο διαδραστικός προγραμματισμός και η δυναμική χαρτογράφηση βίντεο επιτρέπουν έναν άμεσο διάλογο μεταξύ του γλυπτού και του κοινού. Ο ηθοποιός Antonio Ramon Luque προσδίδει στον ολυμπιακό θεό του φωτός και της μαντείας τη φωνή του, τις εκφραστικές εκφράσεις του προσώπου του και τη σύγχρονη γλώσσα του. Σε σύντομες σκηνές βίντεο, ο Απόλλωνας απαντά σε ερωτήσεις του κοινού και εξηγεί τη σημασία του στην ελληνική μυθολογία. Αφηγείται τη δραματική απόδραση της μητέρας του Λητώς και τη γέννησή του στο πλωτό νησί της Δήλου. Παραληρεί για τη νύμφη του βουνού Δάφνη. Μιλά με θλίψη για τον εξαιρετικά προικισμένο γιο του Ασκληπιό, τον οποίο οι θεοί είχαν καταστρέψει λόγω των ανώτερων θεραπευτικών του δυνάμεων. Θρηνεί για την απώλεια των φίλων του Υάκινθου και Κυπαρίσσου, τον θάνατο των οποίων έπρεπε να παρακολουθήσει. Ο Απόλλωνας, ο λαμπερός θεός του φωτός, έχει υπομείνει πολλές θλίψεις. Έτσι, μας προτρέπει επειγόντως: "Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να σκέφτονται έξυπνα". Gnothi seauton: Γνώρισε τον εαυτό σου!


Ερμής-ο-αγγελιοφόρος-των-θεών-Ερμής-της-Ολυμπίας-το-γλυπτό-μπορεί-να-μιλήσει-διαδραστική-βιντεοτέχνη-ψηφιακή-αναγνώριση-ομιλίας

Σε συνομιλία με τον "Ερμή της Ολυμπίας": η ψηφιακή αναγνώριση ομιλίας, ο διαδραστικός προγραμματισμός και η δυναμική χαρτογράφηση βίντεο επιτρέπουν μια άμεση συνομιλία με το διάσημο γλυπτό του Πραξιτέλη. Ο ηθοποιός Malte Homfeldt από το Αμβούργο δίνει στον αγγελιοφόρο των θεών το πρόσωπό του, τη φωνή του και μια σύγχρονη γλώσσα. Μέσω ενός μικροφώνου μπορείτε να απευθυνθείτε απευθείας στο γλυπτό και να ρωτήσετε για την ιστορία του. Σε σύντομες σκηνές βίντεο, ο Ερμής απαντά σε ερωτήσεις του κοινού και εξηγεί τη σημασία του στην ελληνική μυθολογία. Με συναρπαστικές αφηγήσεις περιγράφει τη δραματική γέννηση του Διονύσου και την εξίσου θεαματική γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία. Ως ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, μιλάει επίσης με σαφήνεια για τα τρέχοντα ζητήματα της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης.


Αθηνά-του-Βελλετρίου-διαδραστικό-Αθηνά-Παρθένος-το-γλυπτό-μπορεί-να-μιλήσει

Το μνημειώδες γλυπτό Αθηνά του Βελλετρίου μιλάει στους ανθρώπους. Η διαδραστική εφαρμογή με ψηφιακή αναγνώριση ομιλίας επιτρέπει στους επισκέπτες της έκθεσης να μιλούν απευθείας στο άγαλμα ύψους τριών μέτρων. Η ηθοποιός Eva Marianne Berger δίνει τη φωνή και τις εκφράσεις του προσώπου της και μια σύγχρονη γλώσσα. Σε συνοπτικές ακολουθίες βίντεο, η Θεά της Σοφίας εξηγεί το νόημά της στην ελληνική μυθολογία και εκφράζεται με έντονα λόγια για τα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής. Επισημαίνει τη σημασία της δημοκρατίας, της οικοδόμησης της ειρήνης και της εκπαίδευσης. Αφηγείται όμως και τη διαμορφωτική της συνάντηση με την προικισμένη αλλά υπεροπτική καλλιτέχνιδα Αράχνη ή τον χωρίς γονείς, γήινο Εριχθόνιο, τον οποίο ανέθρεψε με αγάπη.


ελληνιστικά-γλυπτά-Μόναχο-Βαυαρία-γλυπτοθήκη-διαδραστική-βιντεοτέχνη-ο-σάτυρος-μπορεί-να-μιλήσει

Σε μια άκρως αισθησιακή παράσταση, ο ηθοποιός Johannes Schumacher από τη Βρέμη ξυπνάει τον "Barberian Faunus", ένα ελληνιστικό γλυπτό ενός νυσταγμένου σάτυρου, που δημιουργήθηκε πιθανώς γύρω στο 220 π.Χ., από τον ύπνο δύο χιλιάδων ετών. Νυσταγμένος, αλλά με μεγάλο κίνητρο, ο σάτυρος, ο οποίος αράζει με λαγνεία σε έναν βράχο, διηγείται την παγκόσμια καριέρα του ως περιζήτητο έργο τέχνης στο ταξίδι του από την Ελλάδα μέσω Ρώμης στο Μόναχο, όπου εξακολουθεί να ενθουσιάζει τους θαυμαστές του σήμερα στη Γλυπτοθήκη. Στη συνέχεια, ο σάτυρος προβληματίζεται και φιλοσοφεί με ευχαρίστηση για τα κοινωνικά ταμπού και αφιερώνεται με πολλή αισθησιακή αφοσίωση και ευχαρίστηση στα θέματα του προσανατολισμού των φύλων, του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας στην ευμετάβλητη πολιτισμική και ψυχική μας ιστορία.


Μαντείο-διαδραστική-βιντεοτέχνη-ψηφιακή-ανάλυση-συναισθημάτων-το-γλυπτό-μιλάει-στον-θεατή-σαν-μαντείο

Σε μια διαδραστική εγκατάσταση βίντεο με θέμα την αυτοαντίληψη και την αντίληψη των άλλων, η οποία αναφέρεται στο "Μαντείο των Δελφών", τα συναισθήματα των επισκεπτών αναλύονται και σχολιάζονται. Η ομιλούσα κεφαλή του "Antinous Mondragone" ανακοινώνει στους έκπληκτους καλεσμένους πώς αισθάνονται. Οι ατομικές τους διαθέσεις προσδιορίζονται, "αξιολογούνται" και "ερμηνεύονται" μέσω της οπτικής αναγνώρισης της έκφρασης του προσώπου και της ψηφιακής ανάλυσης των συναισθημάτων. Οι ποιητικές ερμηνείες με τη μορφή αινιγματικών χρησμών (κείμενα του Frantiček Klossner) ανακτώνται ειδικά για κάθε επισκέπτη από μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη βίντεο. Ο νεαρός ηθοποιός Antonio Ramón Luque, προσδίδει το χάρισμα και την πειστική του έκφραση στον ψηφιακό "χρησμό των συναισθημάτων".


η-Ελληνίδα-ποιήτρια-Σαπφώ-και-η-Γερμανίδα-φιλόσοφος-rebekka-reinhard

Η φωνή του παρόντος: Με μια βιντεοσκοπημένη παράσταση για την ιστορία της φιλοσοφίας και του Διαφωτισμού, η συγγραφέας μπεστ σέλερ Rebekka Reinhard εκπροσωπείται επίσης στην έκθεση. Με την ερμηνεία της, δίνει νέα πνοή στο πορτρέτο της αρχαίας Ελληνίδας ποιήτριας "Σαπφώς" και της δίνει μια συνοπτική φωνή του παρόντος. Περιτριγυρισμένη από εξέχοντες ακροατές, όπως ο Πλάτωνας, ο Σοφοκλής και ο Όμηρος, η φιλόσοφος εκφράζει τις απόψεις της για τα τρέχοντα ζητήματα της εποχής μας. Σε δεσμευτικές δηλώσεις, συζητά κεντρικά θέματα της έκθεσης, όπως η διαφορετικότητα και η διαπολιτισμική ικανότητα, το φύλο και η ισότητα, η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση, η ενηλικίωση και η πολιτιστική ευθύνη απέναντι στον εαυτό της και στην κοινωνία.


Προσανατολισμός για τους γενναίους

Η συγγραφέας μπεστ σέλερ Δρ Rebekka Reinhard είναι η πιο γνωστή ελεύθερη επαγγελματίας φιλόσοφος της Γερμανίας. Από το 2007 δραστηριοποιείται διεθνώς ως ομιλήτρια και σύμβουλος. Είναι αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια του φιλοσοφικού περιοδικού "Hohe Luft - für alle, die Lust am Denken haben". Το βιβλίο της "Die Sinn-Diät" (Η δίαιτα του νοήματος), που εκδόθηκε το 2009, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία στη γερμανική γλώσσα στον τομέα της σύγχρονης φιλοσοφίας. Εξίσου μεγάλης εκτίμησης ήταν το "Odysseus oder die Kunst des Irrens" (2010) και το "Würde Platon Prada tragen?" (2011). Το πολυσυζητημένο έργο της "Kleine Philosophie der Macht (nur für Frauen)" εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ludwig Verlag το 2015. Η Rebekka Reinhard λέει για τον εαυτό της: "Σας δείχνω τι πραγματικά σημαίνουν σήμερα το θάρρος, η περιέργεια και η αυθεντικότητα".


verein-sehnerv-medienkunst-bern-sammlung-carola-guenther-ketterer-ertle-gegenwartskunst-philosophin-rebekka-reinhard-universitaet-bern

Χάρη στην

Η πραγματοποίηση της έκθεσης κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη των: Γραφείο Πολιτισμού του Καντονιού της Βέρνης, Ίδρυμα Ernst Göhner, Ίδρυμα Hans-Eugen και Margrit Stucki-Liechti HMSL, Ίδρυμα Beisheim, Ίδρυμα Vinetum, Burgergemeinde Bern, Ίδρυμα Ursula Wirz, Ίδρυμα Temperatio, Πολιτιστική Πόλη της Βέρνης, Ίδρυμα Johanna Dürmüller-Bol, Carola Ertle και Günther Ketterer. Σας ευχαριστούμε για την ευγενική υποστήριξή σας.


Ένωση για την Προώθηση της Τέχνης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης SEHNERV.org

Η ένωση συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική εξασφάλιση της έκθεσης FACING HISTORY και στην πραγματοποίησή της. Μέσω του ευρέος δικτύου της, η ένωση προωθεί την περιφερειακή, καθώς και την εθνική και διεθνή απήχηση της έκθεσης. Στόχος της ένωσης είναι να καταστήσει τη σύγχρονη τέχνη των μέσων ενημέρωσης προσιτή σε ένα ευρύ κοινό σε υψηλό επίπεδο.